UllaKaukola Koulutuksen ja sivistyksen puolesta

Leskeneläke on epäoikeudenmukainen

 

Nykymuotoinen leskeneläke on epäoikeudenmukainen. Se suosii ainoastaan niitä, joilla on suurta eläkettä saava puoliso, joka kuolee ensin. Mikäli molemmat puolisot ovat olleet matalapalkkaisessa työssä ja molempien eläke on alhaisten tulojen vuoksi jäänyt alhaiseksi, toisen kuolema on lähes katastrofi. Jäljelle jää yksinäisyyden lisäksi vain oma pieni eläke.

Mielestäni nykymuotoinen leskeneläkejärjestelmä tulee purkaa ja kohdistaa tuki niille, joiden eläke vuosikymmenten työssäkäynnistä huolimatta jää alle köyhyysrajan, heitä on Suomessa noin 200 000.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jos kaksi hyväpalkkaista kansalaista on ollut keskenään naimisissa niin leskeneläke saattaa olla olematon, koska hyväpalkkaisen tai jo työeläkkeellä olevan lesken oma eläkekertymä otetaan huomioon leskeneläkettä pienentävänä tulona.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Siinä mielessä olen samaa mieltä, että suuri palkkaisen puolison jälkeen leskeneläke on usein kohtuuttoman suuri. Leski voi elää vaikka 10-20 vuotta puolisonsa jälkeen, vaikka muutenkin on talous useimmiten hyvässä kunnossa, joten vähemmälläkin kuukausieläkkeellä tulisi hyvin toimeen.

Minusta siinäkin pitäisi olla joku kohtuullinen katto, kuten monissa muissakin kohtuuttomissa työeläkkeissä. Muistelen tässä esimerkiksi yhtä Enson vanhaa toimitusjohtajaa, joka nauttii vielä parikymmentä vuotta potkujensa jälkeenkin lähes 60 000 euron kuukausieläkettä? Mahdollisesti vaimo tulee saamaan lähes puolet tuostakin aikanaan, jos elinpäiviä vain riittää. Ei ole tämäkään toimari itse ansainnut eläkkeitään, kun ehti olla hyväpalkkainenkin niin kovin vähän aikaa.

Eikä tämä ole minulta mikään kateusjuttu, kuten moni tietysti näin taas tapansa mukaan huutelee, vaan potkin tällä ehdotuksellani myöskin omaan nilkkaani. Epäoikeudenmukaisuus kiukuttaa aina. Minusta oikeus ja kohtuus pitäisi löytyä jostain kohtuuden rajamailta. Eikös se meillä Euroopassa ole jo useissa maissa korjattu ajan tasalle ja vastaamaan oikeudenmukaista demokraattista oikeutta?

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Samanlainen katastrofi se puolison kuolema on pelkän leskeneläkkeen varassa sinnittelevälle. Eihän hän toki saa suurituloisen puolisonsa eläkkeestä kuin korkeintaan puolet, mikä saattaa rahamäärältään hyvinkin muistuttaa pienituloisen saamaa eläkettä. Voihan olla, että jos nykymeno jatkuu, Euroopassa siirrytään vähitellen afrikkalaiseen eläkejärjestelmään, mikä tarkoittaa, että jälkeläiset elättävät omat vanhuksensa. Kenenkään ei enää tarvitse kadehtia toisten "epäoikeudenmukaisia" eläkkeitä.

Juha Hämäläinen

Helppo nakki. Jos luovumme hävittäjien ostosta niin jokaiselle tuossa 200.000 köyhimmän joukossa saadaan 210€ kuussa lisää tukirahaa 30 vuoden ajaksi.

Jos hävittäjiä ostetaan puolet suunnitellusta 64:stä niin sitten se Rinteen lupaama 100€ kuussa on edelleen mahdollinen 30 vuodeksi eteenpäin.

Mieti sitä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikös leskeneläkettä makseta joka tapauksessa? Mihin perustat väittämäsi, että pienestä eläkkeestä sitä ei makisettaisi?

Tietysti suurempi tuloiset ovat aina paremmassa asemassa kuin pienempi tuloiset, olkoonpa kyse sitten eläkkeestä tai mistä tahansa muusta tulosta.

Eläkeläistenkin menorakenne arjessa riippuu elämän puitteista, jotka puolestaan riippuvat aiemmista tuloista ja varallisuudesta. Suurempi leskeneläke suurituloisen puolisen leskelle turvaa elämän puitteiden säilymistä ennallaan. Ei suinkaan ole tarkoitus, että puolison kuolema aiheuttaisi vanhukselle konkurssin tai katastrofaalisen tanaan lyövän nopean downshiftaamisen?

Siinä mielessä toki lesken eläke on epäoikeudenmukainen, että 83% sen saajista on naisia. Kyllä tässä pitäisi tietty sukupulten välinen tasa-arvo saada aikaiseksi.;)

Toimituksen poiminnat