UllaKaukola Koulutuksen ja sivistyksen puolesta

Ei ole oikotietä osaajaksi

  • Huominen kasvaa jo tänään
    Huominen kasvaa jo tänään

Teknologiateollisuuden tutkimuksen mukaan alalle tarvitaan yli 53 000 uutta osaajaa vuoteen 2021 mennessä. Tarpeesta 40 % on ammatillisen tutkinnon suorittaneita. Ammatillinen koulutus tarvitsee kuitenkin lisäpanostuksia, sillä koulutuksen vetovoima on hiipunut ja opetushallituksen tuoreen tutkimuksen mukaan yhä useammat nuoret keskeyttävät opintonsa, joissakin oppilaitoksissa jopa 20 %.

Me-Säätiön mukaan Suomessa on yli 66 000 alle 30-vuotiasta nuorta yhteiskunnan ulkopuolella. Koulutuksen keskeyttäminen ja siitä aiheutuva puutteellinen koulutustaso on yksi suurimmista syistä syrjäytymiseen.

Koulutuksesta on leikattu vuoden 2011 jälkeen 1,5 miljardia, josta ammatillisen koulutuksen osuus on noin 300 miljoonaa. Ammattioppilaitoksissa lähiopetus on vähentynyt radikaalisti ja yli 2 000 opettajaa on irtisanottu. Joka viides opiskelija tarvitsee erityisopetusta selviytyäkseen opinnoistaan.

Teknologiayritysten huoli ammatillisesta koulutuksesta valmistuvien osaamisesta on aiheellinen. Tarvitaan aikaa, rahaa ja opetusta, jotta nuoresta kehittyy osaaja – oikotietä osaamiseen ei ole.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat