UllaKaukola Koulutuksen ja sivistyksen puolesta

Eikö kukaan välitä ammatillisesta koulutuksesta?

Suomen hallitus säästi ammatillisesta koulutuksesta pelkästään viime vuonna 190 miljoonaa. Leikkaukset veivät oppilaitosten budjetista noin 10–15 %. Ammatillisia opettajia on irtisanottu. Ammattiin opiskelevalla nuorella voi olla lähiopetusta vähemmän kuin esikoululaisella. Samalla kun leikataan, viedään läpi ammatillisen koulutuksen uudistusta.

Ammattioppilaitosten rahoitus perustuu yhä enemmän suoritettuihin tutkintoihin ja osaamispisteisiin. YLE uutisoi itäsuomalaisesta ammattikoulusta (Sampo), jonka opettajat ovat huolissaan valmistuvista sähköasentajista, joista osa saattaa olla vaaraksi sekä itselleen että muille. Koulussa ”valmistutetaan” opiskelijoita, vaikka osaaminen puuttuu, jotta rahoituksen määrälliset mittarit täyttyvät. Täytyy toivoa, että tämä on yksittäistapaus.

Lapin yrittäjien puheenjohtaja kirjoitti blogissaan, että ”yksi suurimpia toisen asteen reformin vikoja on se, että yrittäjistä on tehty maksuttomia opettajia samalla kun lähiopetusta oppilaitoksissa on vähennetty”. Alaan liittyviä harjoittelupaikkoja ei yksinkertaisesti riitä kaikille. YLE:n mukaan sähköalan opiskelija on suorittanut työharjoittelunsa leikkaamalla ruohoa ja puhaltamalla lehtiä.

Oppilaitosten rahoitus ei voi perustua pääsääntöisesti määrällisiin mittareihin. On pidettävä huoli siitä, että valmistuvilla on ammattiosaamista. Nuoret tarvitsevat myös läsnä olevaa aikuista, opettajaa. Lapin yrittäjien puheenjohtajan sanoin: ”Opettaja opettakoon ammattitaidot ja yrittäjille jääköön taitojen hienosäätö ja ohjaaminen”.

Linkit mainitsemiini lähteisiin:

https://www.yrittajat.fi/lapin-yrittajat/a/blogit/orjafirma-vai-opettava-yrittaja-toisen-asteen-reformi-kaipaisi-nyt-jo-remonttia

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/03/27/sehan-viela-tappaa-jonkun-sahkoasentajien-koulutus-huolestuttaa-opettajia-ita

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Ammattikoulujen asema on kaikkein vaikein, mutta leikkaukset tuntuvat kaikilla oppiasteilla. Jos tästä vielä vähän kurmaistaan, niin toiminnassa pitää alkaa feikata.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Minun näkemykseni taas on, että viime vuosina ammattillista koulutuksen kestoa on jatkettu aivan perusteetta. Ja sanonkin suoraan, että jatketulla ajalla on ajateltu työnantajia palkattomalla työvoimalla ja toinen pointi on, että opettajat on työllistyneet kohtalaisen mukavasti pidennetyllä koulutusajalla.

Itse olen käynyt 2 vuotisen teoreettispohjaisen amiksen ja kyllä sillä Nokialle pääsi töihin kehittymään ihan oikealla palkalla heti työsuhteen alkamisesta lähtien.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

mitäpä jos realistisoitaisiin ammatillisen opetuksen tarve...Onko järkevää että 27-vuotias mies aloittaa logistiikka-alan opiskelut aikuiskoulutuksessa ja joutuu käymään kursseja kuten äidinkieli,Ruotsi,fysiikka jne? Siis kaikki aineet joita on jo elämänaikana käynyt eikä hyödy niiden opiskelusta mitään tulevassa ammatissa?

onko järkeä? vai onko rahan tuhlaamista?

onko järkeä että ammatista riippuen amiska kestää väh. 3-vuotta?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Toimituksen poiminnat